Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Swift, Graham - Was je maar hier

Discussietips over:

Graham Swift
Was je maar hier
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN 9789023466598
Prijs € 19,90


Meer over het boek
Jack Luxton woont samen met zijn vrouw Ellie op het eiland Wight. Op het moment dat het verhaal begint zit hij in de slaapkamer met een geladen jachtgeweer achter zich op bed. Hij is voorbereid, maar waarop is niet duidelijk.

Jack blikt terug op zijn jeugd. Na de dood van zijn moeder, Vera, in 1989, ging het langzaam bergafwaarts met het gezin dat woonde op de boerderij Jebb Farm in Devon. Vader Michael, een stugge boer met een melkveehouderij, raakte nog meer in zichzelf gekeerd, terwijl zoon Tom, acht jaar jonger dan Jack, de situatie ontvluchtte door het leger in te gaan. Kort daarna, in 1994, sloeg het noodlot toe: er heerste BSE (gekkekoeienziekte) en de koeien moesten allemaal geruimd.

Terwijl Jack op bed zit met zijn geweer, staat Ellie met de jeep op een parkeerplaats langs de kust. De regen striemt de auto, er is storm op komst. Jack en zij hebben woorden gehad nadat het bericht gekomen is dat Tom in Irak gesneuveld is.
Net als in voorgaande boeken laat Swift in Was je maar hier zien hoe algemene historische gebeurtenissen, zoals de Eerste Wereldoorlog, de gekkekoeienziekte en het conflict in Irak, verweven zijn met de levens van gewone mensen. Daarmee schetst de roman tegelijkertijd een beeld van de veranderingen die de afgelopen decennia in Groot-Brittannië plaatsvonden. Het Britse platteland zoals het was, is aan het verdwijnen, doordat steeds meer boerderijen worden opgekocht door stedelingen. Daarnaast is Groot-Brittannië steeds vaker betrokken bij oorlogen die ver van huis worden gevoerd.


Meer over de auteur
Graham Swift (Londen, 1949) studeerde Engels in Cambridge en York. Na zijn studie werkte hij eerst een jaar als docent in Griekenland, daarna keerde hij terug naar Engeland waar hij onder andere werkte als beveiligingsmedewerker en boerenknecht.

Eind jaren zeventig verschenen zijn eerste verhalen in het tijdschrift London Magazine. Toen de uitgever van dat blad informeerde of hij niet wat 'substantiëler' werk had, leidde dat in 1980 tot het verschijnen van zijn eerste roman, The Sweet Shop Owner (niet in het Nederlands vertaald), een jaar later gevolgd door Shuttlecock (Vederbal) en in 1982 door de verhalenbundel Learning to Swim and Other Stories.

De grote doorbraak in zijn schrijversloopbaan kwam in 1983 met de roman Waterland, die werd genomineerd voor de belangrijke Booker Prize en bekroond met literaire prijzen in Engeland en Italië. Met Last Orders (1996, Laatste ronde) won Swift de Booker Prize en evenals Waterland werd deze roman verfilmd.
Hoewel hij geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Engelse auteurs, treedt Swift weinig op de voorgrond en spreekt hij zich nauwelijks uit over bijvoorbeeld politieke zaken. Over zijn privéleven is vooral bekend is dat hij in zijn vrije tijd graag vist.


Wilt u Was je maar hier bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.


Discussietips

1. Wanneer Jack zijn vader dood onder de eik vindt, scheldt hij hem uit voor ‘klootzak’ en kan daar bijna niet meer mee ophouden (p. 271). Hoe verklaart u dit en in hoeverre kunt u Jacks reactie begrijpen?

2. Sommige recensenten vonden het verteltempo van de roman te traag. Hoe heeft u dit ervaren?

3. Ellie is van mening: ‘Mensen kunnen behulpzaam zijn door te sterven’ (p. 93). Jack heeft moeite met die gedachte. Hoe denkt u hierover?

4. Ellie is jaloers ‘op het deel van Jack dat zijn broertje toebehoorde’ (p. 126). Wat bedoelt ze en in hoeverre kunt u haar gevoelens begrijpen?

5. De reden die Tom aanvoert voor zijn vertrek is woede. Waarom is hij volgens u woedend?

6. Jack vraagt zich nog altijd af of het verschil zou hebben gemaakt als hij zijn vader na de plechtigheid op Remembrance Day een biertje zou hebben aangeboden. Wat denkt u, zou dat zijn vader ervan weerhouden hebben om zelfmoord te plegen? Waarop baseert u uw mening?

7. Sommige recensenten geloofden geen moment dat Jack het geweer dat achter hem op bed ligt ook daadwerkelijk zou gebruiken. Hoe overtuigend vond u de dreiging die uitging van het geweer?

8. Welke functie heeft het ‘verhaal in het verhaal’ over de familie Robinson volgens u?

9. Welke overeenkomsten ziet u tussen de verhoudingen in de familie Robinson en de verhoudingen in de families Luxton en Merrick?

10. Waarom wil Jack geen kinderen, denkt u?

11. Hoe heeft u de wisselingen in tijd en perspectief ervaren tijdens het lezen?


Discussietips ontwikkeld door Hester Eymers © NBD Biblion, Leidschendam.

 

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie