Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grunberg, Arnon - Huid en haar

Discussietips over:


Wilt u Huid en haar bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.


1. Hoe verklaart ú de titel?
 

2. De roman werd heel verschillend beoordeeld. De stem van twee vrouwelijke recensenten:
Elsbeth Etty schreef in NRC Handelsblad (29 oktober 2010): ‘Huid en Haar heb ik snikkend van het lachen gelezen, (...) maar soms ook met het zweet in mijn handen. (...) Het is Grunberg op de toppen van zijn kunnen.’
Irene Start oordeelde echter in Elsevier (30 oktober 2010) als volgt: ‘Een onaangenaam boek over onaangename personages, doortrokken van dédain voor bijna alles wat de meeste mensen waardevol achten’.
Welke mening of ervaring komt het meest overeen met uw oordeel?


3. Jaap Goedegebuure zag zichzelf in Het Financieele Dagblad (6 november 2010) voor de keus geplaatst: ‘Is Grunberg een nihilistische cynicus of een nieuwsgierige waarnemer van eigentijdse zeden en gewoonten?’ Wat is uw antwoord op die vraag?


4. Waren er vrouwelijke personages die u identificatiemogelijkheden boden? Zo ja, wie en waarom?


5. In hoeverre biedt Roland Oberstein u identificatiemogelijkheden ondanks zijn vaak absurde daden? Wat was voor u de meest absurde daad van Roland?


6. Roland heeft zeer uitgesproken ideeën over literatuur. Over poëzie zegt hij bijvoorbeeld: ‘Gedichten leren mij niets over de werkelijkheid’ (p. 249). Wat vindt u van die opvatting? Bent u nog op andere ideeën van Roland over literatuur gestuit waarmee u het eens of oneens was? Zo ja, welke?


7. Hoe interpreteert u het gedrag van Roland en Gwenny tijdens het laatste bezoek dat Roland haar in het ziekenhuis brengt (p. 512-517)?


8. Grunberg is onder andere bekend om de rake oneliners in zijn werk. In hoeverre kon u die in deze roman waarderen? Wat is meer algemeen uw waardering van Grunbergs stijl?


9. Hoe is volgens u de relatie van Roland tot zijn moeder? En wat is volgens u haar functie in de roman?


10. Heeft het volgens u nog een speciale betekenis dat de economische faculteit van de Georg Mason University is gevestigd in een voormalige kerk (p. 164)? Zo ja, welke?

 

Discussietips ontwikkeld door Reyer Kraan. © NBD Biblion, Leidschendam.

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie