Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grunberg, Arnon - De man zonder ziekte

Discussietips over:

Wilt u De man zonder ziekte bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.

1. Wat is uw mening over de architectonische opvattingen van Fehmer en Sam?

2. Waarom Wil Sam dat Nina over hem plast en ‘hond’ noemt? In hoeverre is dit typerend voor Sam? En waarom is dit een sleutelscène in het boek?

3. In hoeverre vindt u Nina’s troetelnaampje voor Sam, ‘slakje’, typerend voor hem?

4. Hoe typeert u de relatie tussen Sam en zijn vriendin Nina, tussen Sam en zijn moeder, en tussen Sam en zijn zusje?

5. Hoe verhouden de twee delen van de roman zich tot elkaar volgens u?

6. In haar recensie (Het Parool, 23 mei 2012) zegt Karin Overmars dat het tweede deel van de roman slechts schijnbaar een herhaling vormt van het eerste deel: ‘De man zonder ziekte heeft sinds Irak wel degelijk een ziekte. Een onzichtbare ziekte, die misschien minder fataal lijkt te zijn dan de progressieve spierziekte van Aida, zijn geliefde zuster, maar dat lijkt maar zo.’ Wat bedoelt ze hiermee denkt u?

7. Wat vindt u van het optreden van Sams Egyptische advocaat?

8. Op welke verschillende manieren nemen Dave, Sams moeder, zus en vriendin afscheid van Sam? Wat vindt u van hun reacties en van die van Sam?

9. In hoeverre is er volgens u sprake van een open of een gesloten einde? Wat vindt u van het einde van de roman?

10. ‘Zijn personage is te zeer een creatie van de auteur om ook maar een moment met hem mee te kunnen gaan. (...) Het lijkt alsof hij iedere keer hetzelfde schrijft, maar dan met andere mannen’ (Marja Pruis, De Groene Amsterdammer, 15 juni 2012). Als u meer romans van Grunberg heeft gelezen: in hoeverre deelt u deze kritiek?

11. Volgens Arjen Fortuin (NRC Handelsblad, 25 mei 2012) wordt een paar bladzijden voor het einde duidelijk dat er méér aan de hand is met Sam. Het eigenlijke thema van het boek is volgens hem ‘wat we zien en wat we niet zien. Preciezer: wanneer we kijken en wanneer we wegkijken’. Wat bedoelt Fortuin hiermee?

 

Discussietips ontwikkeld door Lucas Kruse. © NBD Biblion Leidschendam.

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie

-