Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Allende, Isabel - De Japanse minnaar

Discussietips over:

Isabel Allende staat centraat in Dossier II van het decembernummer van De Boekensalon.Hieronder discussievragen en aanvullende tips voor een leesclubavond rondom haar roman De Japanse minnaar.
 

Discussietips

 1. Wat vind je van de structuur van De Japanse minnaar? Welk effect had de opbouw van het boek voor jou op de spanningsboog tijdens het lezen?
 2. Wat wist je voor het lezen van de roman over het lot van Japans-Amerikanen rond de Tweede Wereldoorlog en wat heeft dit verhaal daar eventueel aan toegevoegd?
 3. Wat is je mening over Alma's besluit om Ishi te verlaten nadat ze ontdekt heeft dat ze zwanger is?
 4. Hoe heb je het ervaren dat bijna elk personage een eigen uitgewerkt verhaal krijgt toebedeeld? Welke verhalen hadden wat jou betreft eventueel ook weggelaten mogen worden en welke absoluut niet? Waarom?
 5. Wat vind je van de laatste onthulling die er gedaan wordt over Ishi? In hoeverre had je die zien aankomen?
 6. Er komen enkele verrassende wendingen voor in het verhaal. Welke vond je het meest verrassend en waarom?
 7. Allendes werk staat in de traditie van het magisch-realisme. Op welke plaatsen speelt magie in De Japanse minnaar een rol? Welke waarde hecht je aan dit aspect van Allendes werk?
 8. Waar staat Ishi's liefde voor tuinieren in het verhaal symbool voor?
 9. De vrouwelijke personages in Allendes werk zijn bijna zonder uitzondering erg sterke vrouwen. Hoe is dat in De Japanse minnaar? Hoe denk je over de wijze waarop Allende vrouwen portretteert?
 10. Op zin.nl wordt de roman aangeprezen met: ‘Een wervelende roman zoals alleen Allende die kan schrijven: kleurrijk, dramatisch, humoristisch, vol cliffhangers, meeslepend tot de laatste bladzijde en met twee vrouwen van wie je alleen maar kunt gaan houden’. In hoeverre ben je het eens of oneens met elk van deze kwalificeringen?

Rondom het boek

 • Bespreek net als Irina en Seth de Japanse minnaar bij een ‘maaltje sushi’ (p. 203).
 • Enkele andere boeken van Isabel Allende spelen zich ook in Californië af, zoals Portret in sepia en Fortuna’s dochter (uitgegeven bij Wereldbibliotheek).
 • Julie Otsuka’s roman Toen de keizer nog god was (De Bezige Bij, 2002) gaat over een Japans-Amerikaans gezin dat na de aanval op Pearl Harbour naar een interneringskamp wordt gestuurd en na drie jaar weer mag terugkeren, maar niets is dan meer zoals het was.
 • Isabel Allende’s eerste roman Het huis met de geesten is verfilmd als The House of the Spirits (regie Bille August, 1993, met onder anderen Meryl Streep). Net als in De Japanse minnaar wordt er een familie geportretteerd en spelen liefdesrelaties een belangrijke rol.

 • Op deze site is historische informatie te vinden over de interneringskampen.
 • In Een tijdelijke vertelling van Ruth Ozeki (Anthos, 2015) vindt een vrouw het aangespoelde dagboek van een Japans meisje dat in Californië heeft gewoond.
 • TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten ‘de presentatie van hun leven’ te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Isabel Allende heeft al enkele keren een TED talk gehouden, die terug te zien zijn via: www.ted.com/speakers/isabel_allende


Tips ontwikkeld door Jacandra van den Broek

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie