Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Allas, Yasmine - Een nagelaten verhaal

Discussietips over:

Yasmine Allas
Een nagelaten verhaal
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN 9789023440949
Prijs € 18,90

 

Wilt u Een nagelaten verhaal bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.

1. De titel heeft een dubbele betekenis omdat ‘nalaten’ zowel betrekking kan hebben op een erfenis als op iets wat men verzuimt. Domineert volgens u een van beide betekenissen in de roman? Zo ja, welke?

2. De documentairemakers staan kennelijk op het standpunt dat beelden (met name van emoties) veel meer duidelijk maken dan woorden. Wat is uw mening?

3. Yasmine Allas heeft een duidelijke voorkeur voor symboliek, zoals het balken van de ezel bij naderend onheil. Ziet u nog meer voorbeelden en hoe waardeert u die symboliek?

4. In overeenstemming met de orale traditie in veel Afrikaanse landen komen in de roman veel verhalen voor. Wat vond u daarvan?

5. Waardeerde u de stijl van Yasmine Allas? Wat vond u met name positief of negatief?

6. Hoe beoordeelt u de structuur van het boek?

7. Arie Storm schreef in het Noordhollands Dagblad (8 februari 2010) over de roman: ‘Allas is een schrijver met een duidelijk kitscherige inslag. Niets spreekt voor zichzelf, alles wordt er bij de lezer ingestampt’. Klopt dit (op een of beide punten) met uw leeservaring? Zo nee, hoe zou u Storm weerleggen?

8. Hoe zou u de ik-verteller karakteriseren? Hoe ziet u haar relatie tot haar partner Feico en tante Ahlan? In hoeverre bood de hoofdpersoon u identificatiemogelijkheden?

Discussietips ontwikkeld door Reyer Kraan. © NBD Biblion, Leidschendam.

 

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie