Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Akkerman, Stevo - Donderdagmiddagdochter

Discussietips over:

Wilt u Donderdagmiddagdochter bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.
 

1. ‘Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad inneemt’ (p. 7). Welke betekenis heeft deze openingszin volgens u?

2. Op pagina 21 noemt Stevo enkele redenen om ‘dit verhaal’ te schrijven. Wat vindt u van die redenen?

3. Stevo schrijft twee keer een gedicht voor zijn overleden kind (p. 14-15 en 33). Hoe beoordeelt u beide gedichten?

4. ‘Natuurlijk mag ze zelf weten wat ze gelooft. Maar dit niet. Wat dan wel? En waar ligt de grens?’ (p. 59). Hoe beoordeelt u deze uitspraak?

5. Wat vindt u van de geloofsontwikkeling van Stevo en Maria? In hoeverre laten ze elkaar ruimte en in hoeverre vindt u hun opvattingen wel of niet verenigbaar?

6. ‘Ik wilde je zeggen dat je op moet passen dat je verstand je geloof niet in de weg gaat zitten’ (p. 142). Wat vindt u van deze goede raad van een docent van Stevo?

7. ‘Hier stellen ze geen strikvragen en verlangen ze geen bewijs van goed gedrag’ (p. 146). Waarom zou Stevo volgens u juist hier, bij de English Reformed Church op het Begijnhof in Amsterdam, ‘geloofsrust’ hebben kunnen vinden?

8. Door het vertelperspectief blijven de gevoelens en ideeën van Maria op de achtergrond. In hoeverre vindt u dat een gemis?

9. Donderdagmiddagdochter heeft een open einde. Hoe verwacht u dat het met de relatie tussen Stevo en Maria zal gaan en waarom denkt u dat?

10. Welk verband is er volgens u tussen de twee motto’s en het verhaal?

11. In een interview (Nederlands Dagblad, 4 oktober 2013) geeft Stevo Akkerman aan dat hij niet voor een verwante groep en geen karikatuur wilde schrijven. ‘Geen afrekening. Evenmin zielig en sentimenteel: “Kijk mij geleden hebben.” (...) Eerlijk en hard zijn, dat wilde ik wel. Gewoon, zoals het voor mij was.’ In hoeverre is zijn opzet volgens u geslaagd? Wat vindt u van die opzet?

12. In een ander interview (Uitdaging, mei 2013) merkt Akkerman op dat hij met opzet vijftien jaar wachtte voordat hij zijn boek liet uitgeven. Waarom zou hij dat volgens u gedaan hebben?

13. Volgens de tekst op de boekomslag is Donderdagmiddagdochter geen roman maar een verhaal met een drievoudige betekenis. Wat is uw mening over deze typering?


Discussietips ontwikkeld door Lucas Kruse. © NBD Biblion, Leidschendam.


Meer discussietips op de website van uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie