Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Abdolah, Kader - Het huis van de moskee

Discussietips over:

Kader Abdolah
Het huis van de moskee
Uitgever: De Geus
ISBN: 9044507680
€ 22,50Wilt u Het huis van de moskee bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen u op weg.

 

 1. Op verzoek van de uitgever schreef Geert Mak een aanbeveling, waarin hij Het huis van de moskee prees als ‘een adembenemende familiegeschiedenis’ die tegelijk een fraai beeld schetste van ‘het drama van Iran’. Hans Ester meende echter in het Nederlands Dagblad (27 januari 2006) dat Kader Abdolah op twee gedachten hinkt door zowel de mensen van het huis als de geschiedenis van het land te willen schetsen (‘Vlees noch vis’ was de titel van zijn recensie). Wat is uw mening hierover?
   
 2. Vindt u dat Kader Abdolah te veel uitlegt en verklaart? Wat is uw mening over de nevenvertellingen die hij inlast?
   
 3. Over de stijl van de roman oordeelden de recensenten heel verschillend. Elsbeth Etty noemde Abdolahs stijl in NRC Handelsblad (2 december 2005) ‘eerder onbeholpen dan lyrisch en weinig beeldend’. Max Pam deed er in HP/De Tijd (9 december 2005) nog een schepje bovenop: ‘Soms lijkt het of je een opstel aan het lezen bent van groep tien van de basisschool’ (!). Theo Hakkert daarentegen sprak in Het Parool (24 november 2005) van Abdolahs ‘heldere, klaterende taal’ en Jaap Goedegebuure prees in Trouw (26 november 2005) ‘het beeldende vermogen van zijn lyrische stijl’. Wat is uw oordeel?
   
 4. In hoeverre was het voor u een verrassing dat door de soera Enkhato de koran overspel op een bepaalde manier legaliseert? Deed u verder op dit gebied nog verrassende ontdekkingen in het boek?
   
 5. Hoe waardeert u Aga Djan als hoofdpersoon? Max Pam typeerde hem in HP/De Tijd (9 december 2005) als een ‘antiheld’. Maar er zijn stellig andere interpretaties mogelijk.
   
 6. Had u er last van dat er in de roman zoveel personages (met vreemde namen) voorkomen? Had u liever een kleiner aantal figuren zien optreden in de roman? Waarom wel of niet?
   
 7. Kon u zich met een of meer van hen gemakkelijk identificeren? Zo ja, met wie het meest?
   
 8. In hoeverre geven de talrijke personages u een goed beeld van het bonte familieleven?
   
 9. Hoe heeft u het slot van de roman ervaren (Aga Djans bezoek aan Djirja en de brief van Shahbal)?

Discussietips ontwikkeld door Reyer Kraan. © NBDBiblion, Leidschendam.

 

Nog geen account?Log in en reageer Volg deze discussie